Minä myös

Seksuaalisesta häirinnästä on keskusteltu avoimemmin jo usean viikon ajan. Näyttelijä Alyssa Milanon twiitistä käynnistynyt sosiaalisen median kampanja toi ympäri maailmaa esille vaietun teeman, joka on niin arkinen, ettei siihen edes kiinnitä huomiota. Seksuaaliseen häirintään käytännössä kasvetaan.

Ajattelin jättää tämän keskustelun muille. Ajattelin, ettei minun kommenttiani kaivata. Hakeuduin nurkkaan, nostin kädet korville ja yritin hiljentää koko keskustelun. En missään nimessä halunnut vähätellä ongelmaa, mutta keskustelu tuntui ahdistavalta. Toisinaan on hankala kestää ilmiöitä ja silloin laitan päälle peruutusvaihteen. Tätä noudattaen kuvittelin skippaavani koko seksuaalisen häirinnän keskustelun.

Eräänä iltana istuin kuitenkin kaverin luona juomassa punkkuglögiä ja keskustelu kääntyi mainittuun kampanjaan. Ensimmäistä kertaa näin ilmiön ohi: on tärkeää, että seksuaalisesta häirinnästä puhutaan näinkin laajasti. Kun keskustelu on kerran avattu, sitä on hankala hiljentää.

Tavallisesti ilmiö elää sosiaalisessa mediassa vuorokauden verran. Me too -kampanja on säilynyt jo kahden kuukauden ajan. Pelkästään tuo kertoo, että kyse on isosta asiasta.

En aio jakaa omia kokemuksiani seksuaalisesta häirinnästä. Sanoisin, etten oikein edes erota seksuaalista häirintää. Liian moni niistä on edennyt hyväksikäytön puolelle. Olin jo syyttämässä etenemisestä itseäni, muttei se ole minun tai hameeni pituuden syytä.

Toki olen syyllistynyt seksuaaliseen häirintään itsekin. Eihän se ainoastaan miesten laji ole, vaikka naisia kohtaan häirintää esiintyy varmasti enemmän. Vihjaileva tekstiviesti, sopimaton kosketus tai merkityksellisempi katse – liian helppoa.

Seksuaalinen häirintä ja siihen puuttuminen ovat ilmiöitä, jotka ansaitsevat huomiota. Sitä ne myös saavat. Käy allekirjoittamassa #memyös-adressi, jonka avulla seksuaalinen häirintä, ahdistelu ja väkivalta pyritään nujertamaan.

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu ovat arkipäivää tytöille, naisille ja naisoletetuille, joiden kehot ovat jatkuvan arvioinnin, kommentoinnin ja häirinnän kohteina kaduilla, työpaikoilla, kouluissa ja mediassa. Kulttuurimme opettaa meille pienestä pitäen, että naisten ja tyttöjen oikeutta omaan kehoonsa ei tarvitse kunnioittaa. Pahimmillaan sama vallankäyttö kärjistyy seksuaaliseksi väkivallaksi.

Mikä seksuaalinen häirintä?

Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan tasa-arvolain mukaan sanallista, sanatonta tai fyysistä käyttäytymistä, joka on luonteeltaan seksuaalista ja ei-toivottua. Tällaisella toiminnalla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan toisen ihmisen henkistä tai fyysistä koskemattomuutta ja luodaan uhkaava, vihamielinen, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.

Seksuaalinen häirintä voi olla härskejä puheita ja vitsejä, vartaloa tai pukeutumista koskevia kysymyksiä tai huomautuksia, seksuaalisesti värittyneitä sähköposteja tai tekstiviestejä tai sukupuolisesti vihjailevia eleitä tai ilmeitä.

Seksuaalinen ahdistelu on ollut laissa rangaistava teko syyskuusta 2014 lähtien. Seksuaalisella ahdistelulla tarkoitetaan toisen koskettelua, joka loukkaa tämän itsemääräämisoikeutta. Tämä voi olla esimerkiksi taputtelua, puristelua tai kourimista.

Lopetus lainattu: Yle.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s