Kondomin historia

Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa seksitaudeilta. Myös raskauden kohdalla sen ehkäisyteho on 97-98 %. Kondomi on siis varsin luotettava ehkäisykeino, kunhan sitä käyttää oikein.

Irtosuhteissa ja uusien kumppanien kanssa kondomi on välttämätön, mutta myös yhä useampi pariskunta käyttää kondomia ainoana ehkäisynä yhdynnässä. Ja miksei käyttäisi? Kondomi voi olla edullisempi kuin jatkuva hormonaalinen ehkäisy, joka usein kuormittaa lompakon ohella naisen kehoa. Lisäksi kondomeja saa kaikkialta! Ne täyttävät apteekkien ja kauppojen hyllyt. Niitä saa pikkukylän kioskista. Yökerhosta kondomin voi napata tarvittaessa matkaan kätevästi automaatista.

kondomin-historia-punainen-pari.jpg

Kondomin matka vastuullisen nuoren lompakkoon on ollut pitkä. Se ei syntynyt muotoonsa muutamassa vuosisadassa, vaan vaati ihmisten innovaatioita usean vuosituhannen ajan. Kondomeissa käytetty lateksikaan ei ole vielä 100-vuotias materiaali.

Jos historiaa olisi opetettu tästä näkökulmasta, en todennäköisesti olisi saanut oppiaineen kokeista ensin seiskoja ja sitten kutosen kautta vitosia. Esimerkiksi ensimmäinen maailmansota faktoineen olisi jäänyt huomattavasti paremmin nuoreen mieleeni hieman eri näkökulmasta esitettynä.

Kondomi ennen ja nyt

Ensimmäinen dokumentoitu lähde, jossa kondomi mainitaan, on ajalta noin 3000 ennen ajanlaskumme alkua. Lähteen mukaan Kreetan kuningas Minos käytti ehkäisynä vuohen rakkoa suojellakseen vaimoaan. Tarun mukaan kuningas Minoksen siemenneste sisälsi käärmeitä ja skorpioneja, jotka olisivat voineet vahingoittaa vaimoa makuuhuoneessa varsin vakavin seurauksin.

Vaan taruista tositarinoihin…

Myöhemmin 1500-luvulla italialainen lääkäri Gabriele Fallioppio suositteli käytettäväksi pellavahuppua, joka kastettiin ensin kemialliseen liuokseen ja sitten kuivattiin. Huppu peitti peniksen kärjen ja pysyi paikoillaan sen ympärille sidotulla narulla.

Sen sijaan Englannin, Skotlannin ja Irlannin kuningas Kaarle II:n lääkäri määräsi kuninkaalle 1640-luvulla lampaiden suolesta tehdyn suojan. Kuningasta vaivasi hänen aviottomien lastensa määrä, ja suojan tarkoitus oli pitää kasvanut luku kurissa. Lääkärin nimi oli Colonel Condom.

Samoihin aikoihin Englannin sisällissodan aikaan sotilaat saivat yksi toisensa jälkeen kuppatartuntoja vietettyään aikaa prostituoitujen kanssa hyvinkin läheisissä tunnelmissa. Seksitauti vei monen hengen, ja tästä syystä armeijalle alettiin lähettää kalasta, naudasta ja lampaan suolesta valmistettuja kondomeja.

kondomin-historia-nauta

Kumia alettiin käyttää kondomien materiaalina 1860-luvulla. Kunnia tästä kilahtaa amerikkalaiskeksijä Charles Goodyear’n kassaan. Hän keksi käyttää kondomien valmistuksessa luonnonkumia. Kovin luotettavia ensimmäiset kumivalmisteet eivät kuitenkaan olleet, sillä ne saattoivat lähteä pois kesken aktin ja peittivät ainoastaan peniksen kärjen. Jokaisen käyttäjän olisi pitänyt erikseen etsiä penikseensä sopiva suoja, mikäli ehkäisyn olisi haluttu pitävän edes hieman paremmin. Paksuutta kondomeilla oli 1-2 mm, ja ne voitiin pestä saippuavedellä seuraavaa käyttöä varten.

kondomin-historia-pyykit

Ensimmäisessä maailmansodassa Saksa huolehti sotilaidensa seksuaaliterveydestä toimittamalla armeijalle kondomeja. Sen sijaan Yhdysvallat ja Britannia eväsivät sotilailtaan mahdollisuuden ehkäisyyn, minkä myötä Britanniassa noin 400 000 syfilis- ja tippuritartuntaa veivät sotilaita sairaalahoitoon.

Lateksikondomi näki päivänvalon vihdoin 1920-luvulla. Lateksi havaittiin ideaaliksi materiaaliksi valmistaa kondomeja sen ominaisuuksien takia. Näin kondomeista saatiin ohuempia, halvempia ja nopeampia valmistaa. Alettiin puhua jo massatuotannosta.

Toisen maailmansodan seuratessa vuosikymmen myöhemmin Yhdysvallat tai Britannia eivät toistaneet kondomeihin kohdistunutta virhettään. Armeija varustettiin kondomeilla ja ehkäisyvälineen käytön tärkeyttä tuotiin jopa erikseen esille erilaisin kampanjoin ja sloganein.

Don’t forget – put it on before you put it in.

Kondomien kehitys jatkui 1950-luvulla isoin parannuksin. Kondomeista tuli yhä ohuempia, kevyempiä ja tiukempia. Lisäksi kondomi sai nykyisen muotonsa eli niihin lisättiin kärki siemennestettä varten, jolloin myös vuotoriski väheni ja kondomista tuli aiempaa turvallisempi. Liukuvoiteesta tuli myös olennainen osa ehkäisyvälinettä.

kondomin-historia-pillerit.jpg

Kondomien taso nousi, mutta niiden suosio alkoi laskea 1960-luvulla. Kiinnostuksen lopahtaminen osuu sopivasti samoihin aikoihin, kun ensimmäiset ehkäisypillerit tulivat markkinoille. Kondomit unohtuivat, kun e-pilleri ehkäisi raskauden. Seksitaudit alkoivat levitä, mutta ihmiset tuudittautuivat antibioottien apuun jättäen kondomit huomiotta.

Muutos parempaan koettiin jälleen 1980-luvulla. Se vaati kuitenkin herättelyä yhden AIDS-epidemian verran: organisaatiot alkoivat panostaa opetuksellisiin kampanjoihin, joilla pyrittiin kasvattamaan kondomin suosiota entisestään. Myös kuluttaja alkoi ymmärtää kondomin merkityksen seksitautitartuntojen ehkäisijänä.

kondomin-historia-aids.jpg

Vuosituhannen vaihteessa nautittiin jo makukondomeista sekä ehkäisystä monissa sateenkaaren eri sävyissä. Myöhemmin kondomeihin ilmestyi erilaisia nystyröitä ja juovia lisäämään nautintoa. Kondomeista on tullut aina ohuempia ja ohuempia. Jo muutamien vuosien ajan suojattu penis on voinut hohtaa pimeässä. Enää mielikuvitus tuntuu olevan rajana, kun kondomeista on kyse.

Maaliskuussa 2013 Microsoft-ohjelmistoyhtiön perustaja Bill Gates käynnisti maailmanlaajuisen kilpailun viedä kondomit kokonaan uudelle tasolle – the next generation of condoms.

Nyt vuonna 2018 meillä on varaa, mistä valita: kondomeja valmistetaan vuosittain noin 18 miljardia kappaletta. Ei ole vaikeaa olla vastuullinen nuori, ja sujauttaa se kondomi lompakkoon.

Lähteet:
Spafe – a Condom Blog
All That’s Interesting

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s