Maailman seksuaaliterveyspäivä

Huomenna: Maailman seksuaaliterveyspäivä!

Tänä vuonna teemana tuodaan esille seksuaalioikeuksia sekä niiden merkitystä hyvinvoinnissa. Seksuaaliterveys lisääntyy, kun tiedetään, mitä seksuaalioikeudet ovat ja että näitä oikeuksia noudatetaan.

merikanto-seksuaaliterveyspäivä

Seksuaaliterveys on sitä, että on sinut oman seksuaalisuutensa kanssa. Se on sitä, että on mahdollisuus nauttia seksuaalisista kokemuksista turvallisesti. Seksuaaliterveys on iso osa ihmisen hyvinvointia.

Siitä huolimatta, että Maailman seksuaaliterveyspäivä tuo esille meille kaikille tärkeää teemaa, se näkyy ja kuuluu kovin vähän. En itsekään olisi muistanut juhlia. Onneksi seksuaalineuvonnan opintojen ja niitä järjestävän tahon ansiosta yhä harvempi seksuaalisuuteen liittyvä juhlapyhä menee kokonaan ohi. Mutta miten tällaiset tärkeät päivät saataisiin yleiseen tietoon – tai miten tällaisia päiviä voitaisiin hyödyntää muualla? Minulla on muutama idea.

  • Sukupuolitautien poliklinikat voisivat promota ilmaisia seksitautitestejään. Maailman seksuaaliterveyspäivänä jokainen seksitautitesteihin osallistuva saisi ilmaisen paketin kondomeja. Nuoret aikuiset käyvät käsitykseni mukaan seksitautitesteissä harvemmin ilman oireilua, joten tietoisuutta saisi levittää ihan muutenkin.
    Testauspaikat löydät muun muassa Väestöliiton sivuilta.
  • Kouluissa voitaisiin järjestää seksuaalikasvatuksellinen teemapäivä, aina alakoulusta toisen asteen koulutukseen. Tällainen hyödyttäisi oppilaita, mutta avaisi keskustelun aiheesta myös työpaikkojen taukohuoneissa.
  • Erotiikkapuolen kaupat Huippukivasta Kaalimatoon ja Amor.fi:hin voisivat nostaa päivää esille tarjoamalla tuotteitaan alehinnoin: geishakuulat 20 % alennuksella, liukuvoiteet ja hierontaöljyt kaksi yhden hinnalla, kondomit osta kolme maksa kaksi.

Sexpo-säätiö ja Kallion kirjasto juhlistavat Maailman seksuaaliterveyspäivää järjestäen innostavaa ja monipuolista ohjelmaa teemaa mukaillen. Paikalla on seksuaalisuuden ammattilaisia kertomassa, kuinka seksuaalioikeuksia edistämällä lisätään hyvinvointia, esimerkiksi bloggaamalla ja kirjoittamalla kirjoja, asiakastyössä ja kirkossa. Paikalla on myös seksuaalineuvojia, joiden kanssa pääsee maksutta keskustelemaan omista kipukohdista seksuaalisuuteen liittyen.

Kallion kirjasto - Viides linja 11 - klo 17-19

Puhumassa ovat Puhu muru -bloggaaja, tietokirjailija ja seksuaaliterapeutti Marja Kihlström, Helsingin Sanomien kolumnisti, tietokirjailija ja seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, yliopistopappi Laura Mäntylä sekä Sexpon vastaava neuvoja ja seksuaaliterapeutti Oona Turunen.

Maailman seksuaaliterveyspäivää vietetään vuosittain 4. syyskuuta. Päivää on vietetty jo vuodesta 2010, joten tämä vuosi on järjestyksessään yhdeksäs. Seksuaaliterveyden näkökulmasta 2018 on myös juhlavuosi, sillä Maailman seksuaaliterveysjärjestö World Association for Sexual Health täyttää 40 vuotta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s