Mikä seksuaalisuus? Mikä seksuaalineuvonta?

Valmistun päivälleen kuukauden kuluttua seksuaalineuvojaksi. Hain opintoihin ajatuksena erikoistua toimittajana, mutta opintojen aikana alkoi kyllä ihan duuni seksuaalineuvojanakin kiinnostaa. Toki freelancerina voi tehdä oikeastaan, mitä haluan. Mutta kuka sitten kertoisi, mitä se on? Näen elämässäni valtavasti vaihtoehtoja tai suuntia, joihin nojautua. Seksuaalineuvonnasta on joka tapauksessa tullut rakas teema.

Seksuaalisuus riivaa myös sinua

Meillä jokaisella on seksuaalisuus. Siihen liittyy hyvin vahvasti se, kuinka identifioimme itsemme: mies, nainen, trans- tai muunsukupuolinen. Entä millainen on seksuaalinen suuntautumiseni? Kuinka haluan omaa sukupuolista rooliani ilmaista?

Seksuaalisuus kehittyy pitkin elämää ja muuttaa muotoaan. Ihminen voi löytää minenlaisia piirteitä tai mieltymyksiä itsestään – sellaisiakin, joita en aiemmin olisi voinut kuvitellakaan. Myös vaihtuvat elämäntilanteet vaikuttavat useimmiten ihan täysillä. Omat valinnat ja ympäristö voidaan laskea tähän.

Seksuaalisuus on osa aistejamme. Miten kosketamme ja kuinka meitä kosketaan? Mikä tuntuu hyvältä? Mistä saamme mielihyvää?

Meillä on mahdollisuus tutustua kehoomme jo vauvasta asti. Voimme tutkia omia sukuelimiämme jo lapsena. Tutkimme seksuaalisuuttamme, kun leikimme kavereiden kanssa esimerkiksi lääkärileikkejä. Ja se on ihan ok. Ei syytä huoleen. Murrosikä tuo tullessaan fyysiset muutokset. Samoin tunteet heittelehtivät – jummijammi ne sydänsurut! Kaikki tämä kuitenkin kasvattaa ja opettaa säätelemään omia tunteitaan, mikä myös liittyy vahvasti seksuaalisuuteen. Kaikesta jää jälki.

Maailman terveysjärjestön silmissä seksuaalisuus näkyy olennaisena osana ihmisen persoonaa: miehet naiset ja lapset – toki myös trans- ja muunsukupuoliset. Seksuaalisuus on perustarve ja osa ihmisyyttä. Sitä ei voida erottaa muusta elämästä. Seksuaalisuus on, mitä olemme. Sen sijaan seksi on toimintaa. Seksuaalisuus ei liity kykyyn saavuttaa orgasmeja tai yhteenveto eroottisista piirteistä elämässä. Ne kuitenkin voivat olla osa seksuaalisuuttamme.

Seksuaalisuus on niin paljon enemmän! Se on mukana energiassa, joka saa ihmisen etsimään rakkautta, ihmissuhteita ja läheisyyttä. Seksuaalisuus ilmenee tavassa tuntea. Se herättää tunteita, tekoja ja reaktioita ja vaikuttaa sitä kautta henkiseen ja keholliseen terveyteen.

Saattaa kuulostaa hassulta, mutta seksuaalisuus on meissä jo ennen syntymää. Jo odotusaikana tuleville äideille pitäisi tarjota neuvoloissa seksuaalikasvatusta. Kyse on siis varsin olennaisesta teemasta.

Mieti, olisiko seksuaalineuvonta sinua varten

Seksuaalineuvontaan saa tulla aina. Pieni asia voi muuttua suureksi – ja silloin se kaipaa usein jonkinlaista työstämistä. Silloin sopii varata aika seksuaalineuvontaan.

Seksuaalineuvonnan vastaanotolla kaikki on aina luottamuksellista. On myös lupa puhua kaikesta. Jokainen on yksilö, joten kaikki myös kohdataan yksilöinä heidän asioidensa kanssa. Usein kyse on ongelmasta seksuaalisuuden saralla, mutta moni muukin asia saattaa askarruttaa. Ja tähän mahdolliseen ongelmaan lähdetään etsimään ratkaisua ilman ennakkoluuloja.

Vastaanottoni sijaitsee Helsingin Kalliossa. Halutessasi ota yhteyttä ja varataan aika sinulle tai sinulle ja kumppanillesi. Sama koskee soittoaikoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s