Meillä riidellään seksistä

Kaikki pariskunnat riitelevät joskus. Toiset enemmän, toiset vielä enemmän ja muut sitten vähän vähemmän. Jos riitoja ei ole, sanoisin jossain olevan isosti vikaa. Joko kumpikin on menettänyt kiinnostuksensa toiseen ja parisuhteeseen ihan kokonaan tai suhteen toinen osapuoli on hiljaa hyväksynyt hänelle annetun roolin ja tanssii mukisematta toisen nokkahuilun sävelten tahtiin. Riitelemättömyyden taustalla voi olla syitä yhtä paljon kuin riitojenkin, mutta nämä manitut itselleni nousivat ensimmäisenä mieleen. Surullisia kohtaloita ovat molemmat. Riidat ovat kuitenkin – tai ainakin niiden tulisi olla – varsin kiinteä osa parisuhdetta.

Riidan saa aikaiseksi mistä tahansa. Yleisimpiä teemoja lienevät raha, kotityöt, työt, toisen harrastukset, toisen kaverit, yhteinen aika, kasvatus, kaupassa käyminen, kaukosäädin, puhelin ja listaa voisi jatkaa edelleen. Toki riitaa voi aiheuttaa sekin, ettei toinen kuuntele tai on ajattelematon tai sanoo väärän asian väärässä hetkessä.

Meillä riidellään seksistä. Se on harmittavaa ja kuormittavaa, mutta toisaalta ymmärrän valikoituneen teeman paremmin kuin hyvin. Se on muun muassa harrastuneisuuteni vuoksi kodissamme jatkuvasti läsnä ja korostuu yli. Eikä meillä oikein ole muutakaan aihetta riitelyyn. Thumbs up!

Harvemmin kyse kuitenkaan on oikeasti seksistä. Usein toinen kokee jääneensä paitsi jostain aivan muusta. Sitä kokee saaneensa liian vähän huomiota arjessa. Kommunikaatiossa voi olla katkoksia. Yhteinen aika on ollut vähissä. Toisella saattaa olla ylimääräistä stressiä, huolia ja murheita. Seksi on helppo aihe, jos muutakaan kiukuteltavaa ei ole. (Toim. huom. Kun sanon toinen, tarkoitan minä.)

Riitely ei ole ikinä kivaa, mutta parhaimmillaan se horjuttaa tilannetta edes hiukan oikeaan suuntaan. Riitely puhdistaa ilmaa ukkosmyrskyn lailla. Se avaa lukkoja ja helpottaa stressiä. Oma olo kevenee, kun voi kiukutella toiselle jostain välillä vähän isomminkin.

Aloin pohtia, millaisissa tilanteissa meillä riidellään. Useimmiten riitaan liittyy väsymys. On nukkunut huonosti tai takana on pitkä työpäivä. Eikä se seksi näin tarkemmin ajateltuna ole ihan sitten kuitenkaan ainoa asia, joka aiheuttaa riitaa. Että on niitä muitakin. Vaan aiheista viis!

Tärkeintä on muistaa huolehtia, että parisuhteen sisäinen viestintä toimii. Sen sijaan, että olettaa asioita, tekee asiat itselleen ja sille toiselle huomattavasti helpommaksi, kun avaa suunsa ja kertoo ajatuksiaan tai kysyy toiselta. Harvemmin toisen ajatuksia todella tietää, vaikka tuntisikin toisen äärettömän hyvin.

Puhukaa, puhukaa, puhukaa! Millään muulla ei ole yhtä suurta merkitystä. Kahdenvälinen viestintä tekee teistä entistä enemmän tiimin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s