Endometrioosiviikko – #näkymätönnäkyväksi

Endometrioosi on krooninen ja uusiutuva gynekologinen sairaus, jota esiintyy jopa 10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Sairauden tarkkaa syytä ei tunneta eikä sen lopullista parantavaa hoitoa ole vielä löytynyt. Endometrioosiin tiedetään kuitenkin liittyvän perinnöllinen alttius.

Tällä viikolla 23.-29.3.2020 vietetään valtakunnallista Endometrioosiviikkoa. Vuoden 2020 Endometrioosiviikon teema on #näkymätönnäkyväksi. Kuinka eri tavoin endometrioosi näyttäytyy sairastavilla? Miten se ei useinkaan näy muille ulospäin?

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta on sirottuneena kohdun ulkopuolella, tavallisimmin kohdun ja sen sivukudosten, munasarjojen, virtsarakon tai suoliston pinnoilla.

Endometrioosipesäkkeet reagoivat kuukautiskierron hormonaalisiin muutoksiin kohdun limakalvon tavoin. Sen seurauksena endometrioosipesäkkeissä syntyy krooninen tulehdusreaktio, josta voi aiheutua arpikudosta ja kiinnikkeitä. Endometrioosia voi myös esiintyä munasarjoissa endometrioosikystina eli endometrioomina.

Tyypillisimmin endometrioosiin liitetään kivuliaat kuukautiset ja lapsettomuus tai vaikeus tulla raskaaksi. Oireita on muitakin:

 • Kipu alavatsan, sukuelinten ja lantion alueella
 • Yhdyntäkipu
 • Selkäkipu, iskiaskipu
 • Tärinän aiheuttama kipu
 • Hartiapisto
 • Hiivatulehdukset
 • Vatsan toistuva turvotus
 • Tihentynyt virtsaamisen tarve, kipu virtsatessa, verta virtsassa
 • Suolen toiminnan häiriöt, kipu ulostaessa, verta ulosteessa
 • Pahoinvointi
 • Krooninen väsymys
 • Alentunut hedelmällisyys, lapsettomuus

Endometrioosi heikentää naisen elämänlaatua. Kuten todettu: se voi aiheuttaa lapsettomuutta, minkä vuoksi sitä hoidetaan aktiivisesti – vaikka parantavaa hoitoa ei olekaan. Gynekologille kannattaa aina hakeutua, mikäli menkkakivut ovat kovia ja käyvät sietämättömiksi. 

Endometrioosin oireita voidaan yleensä lievittää tehokkaasti. Sairauden etenemistä voidaan estää tai hidastaa käyttämällä hormonaalisia ehkäisyvalmisteita, kuten e-pillerit tai hormonikierukka. Kipuja voidaan hoitaa kipulääkkeillä. Hankalimmissa tapauksissa voidaan tarvita leikkaushoitoa.

Mikäli naisella on toive raskaudesta, ei hormonaalisia ehkäisyvalmisteita käytetä. Tällöin hoito on oireenmukaista. Vaihdevuosi-iässä endometrioosi yleensä lopulta rauhoittuu.

Kuva: Korento.fi

Tutustu Endometrioosiviikon ohjelmaan Korento ry:n verkkosivuilla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s