Lesbian Visibility Week 2020

Sain korvanappiini tiedon, että Briteissä on tällä viikolla vietetty järjestyksessään ensimmäistä Lesbian Visibility -viikkoa. Jo aiemmin (vuodesta 2008) huhtikuun 26. päivä on ollut virallisesti Lesbian Visibility Day, mutta tänä vuonna ilmiö laajeni kattamaan koko viikon. Myös Helsinki Pride nappasi ajatuksesta kiinni ja ilmoitti jatkossa nostavansa itsekin teemaa esille vuosittain.

Recognising, celebrating and supporting Lesbian, Bisexual, Transgender and Queer Women across the UK.

– DIVA Media Group

Suosikkilesboni kautta aikojen on The L Word -sarjan Jennifer Schecter, jota näytteli kanadalainen Mia Kirschner. Vein hahmon fiilistelyn joitain vuosia sitten jopa niin pitkälle, että värjäsin hiukseni tummiksi ja hankin hiustenpidennyksen. Muutin myös kotini sisustusta siten, että se vastasi paremmin Jennyn huoneen sisustusta: valkoista pitsiä, vaaleanpunaista ja mustaa. Sanoisin olleeni omistautunut.

Mia Kirshner

Ensimmäiseen teemaviikkoon liittyen DIVA Media Group toteutetti kyselyn/tutkimuksen, joka selvitti lesbojen tai LGBTQ+ -yhteisöön kuuluvien naispuolisten henkilöiden näkyvyyttä sekä ihmisten kokemusta näkyvyydestä. Esimerkiksi 79 % kyselyyn vastanneista koki, että homomiehet saavat selvästi lesboja enemmän näkyvyyttä. Tutkimustulos saattaa toki vaikuttaa ajatteluuni, mutta pikaisesti pohdittuna monesta sarjasta löytyy ns. kiintiöhomo. Sen sijaan lesboksi määriteltyjä hahmoja on vähemmän, vaikkakin ehkä enenevissä määrin. Sitten on tietysti tv-sarjoja, kuten Orange is the New Black, joissa LGBTQ+ -yhteisö on eri tavalla keskiössä.

Pari vuotta sitten viihdyin avoimen yliopiston sukupuolentutkimuksen kurssilla muutaman luennon verran. Yliopistolla vietetyistä iltapäivistä ei varsinaisesti jäänyt mieleeni mitään mullistavaa, mutta kaksi asiaa kuitenkin:

  • Luennoitsija määritteli itsensä panseksuaaliksi.
  • Helsingin lesbokulttuuri oli rikkaampi joitain vuosikymmeniä sitten.

Joku muu olisi ehkä saanut kurssista enemmän irti. Joku muu olisi ehkä myös palauttanut kurssiin kuuluneen esseen tai kaksi…

Tänään vietettävä lesbojen näkyvyyden päivä päättää ensimmäisen lesbojen näkyvyyden viikon.

Näkyvyys on asia, jota LGBTQ+ -yhteisössä korostetaan paljon. Median ja julkisuuden kautta esitetyt samaistumiskohteet ovat tärkeitä meille kaikille, mutta erityisen tärkeitä ne ovat ihmisille, jotka eivät arjessaan kohtaa kaltaisiaan. Median kautta esitetyt roolimallit muodostuvat tässä äärimmäisen tärkeäksi elementiksi. Näkyvyys myös lisää ymmärrystä ja vähentää ennakkoluuloja seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Lesbokulttuurilla on paikkansa mediassa, mutta sen soisi saavan jalansijaa entistä tukevammin. Oikeaan suuntaan ollaan kuitenkin menossa. Tuoreimpana esimerkkinä tästä mainittakoon uudistunut äitiyslaki, joka mahdollistaa naisparin toisen osapuolen vanhemmuuden tunnustamisen jo raskausaikana. Se astui voimaan maaliskuussa 2020 parantaen lesbonaisten perheenperustamisen mahdollisuuksia.

Listauksen muista LGTBQ+ -tietoisuutta lisäävistä päivistä, viikoista ja kuukausista löydät täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s