Kirjakorneri: Olga Kokko – Munametsä

Kuuluisan koronakevään aikana osasin vihdoin pitkästä aikaa tarttua muihin kuin koulukirjoihin. Koko maailman hiljentäessä menoaan sain itsekin huomaamattani taajuudesta kiinni ja pystyin keskittymään kaunokirjallisuuteen sen sijaan, että yöpöydällä olisi ollut taas joku tietokirja – niitähän hyllyssäni riittää!

Lukemisesta innostuneena painelin kirjastojen avauduttua niistä lähimpään eli Malminkartanon moiseen. Lähdin ensisijaisesti tutustumaan kirjaston sateenkaarihyllyyn, mutta pidin mielen avoimena. Toisin sanoen lähdin kirjastoon kuin ruokakauppaan: tutustuin tarjouksiin ja tunnustelin, puhutteliko jokin tuote erityisesti. Näin mukaani tarttui Olga Kokon Munametsä.

Kirja oli etäisesti tuttu. Muistin lukeneeni siitä jostain jotain. Muistin kirjan kannen. Muistin pohtineeni, että sen voisi lukea. Menneisyyden Tiia olisi varmasti pitänyt teoksesta – no doubt. Olga Kokon harmiksi siitä Tiiasta on vain haituvainen jäljellä: kirja ei oikein iskenyt toivotulla tavalla.

Nauroin luettuani kirjaa kolmisen sivua. En muista enää, mikä nauratti. Jokin siinä kuitenkin riemastutti – vähintäänkin se, että unohdin palauttaa kirjan ajoissa saaden sakon huolimattomuudestani. Perhanan bestsellerit!

Oikeasti pohdin useamman päivän, haluanko lukea kirjan loppuun. Se tuntui sotivan niin omaa 32-vuotiasta mieltäni vastaan. Olin jo elänyt kirjassa kuvatun vaiheen ja eksynyt oman osani munametsällä, vaikka siellä pitkään viihdyin. Minulla oli niin huono suuntavaistokin… Onneksi joku muu vaisto osasi ohjata minua lopulta oikeaan suuntaan.

Munametsä on ehdottomasti sellaista kirjallisuutta, jota Suomessa on kaivattu. Pidän siitä, kuinka kirja kuvaa seksuaalisuutta naisen näkökulmasta tavalla, johon ei ole totuttu. Teksti on rehellistä kaunistelematta ja pyytämättä anteeksi: nainen voi käyttäytyä seksuaalisesti kuin stereotypinen mies ja olla tilanteeseen tyytyväinen.

Luin kirjan puoliväliin asti. Sitten tuli tuo mainittu stoppi. Kirja lojui yöpöydälläni pari viikkoa ennen kuin pystyin tarttumaan siihen. Siitä se myöhästyminenkin, vaikka juurihan väitin tuon olleen ainoastaan omaa huolimattomuuttani… Bestsellereitä ei voi uusia. Ne pitäisi palauttaa ja lainata sitten uudelleen. Taisikin olla ainoastaan laiskuuttani, että Munametsä oli myöhässä.

Luulen, että kirja osui itseäni hiukan liian lähelle. Se sijoittuu minulle tuttuun maailmaan, vaikken graafikko olekaan. Olen melko varmasti työskennellyt korttelissa, jossa teoksen mainostoimisto sijaitsee.

Tuon ajanjakson jälkeen olen opetellut paljon lempeyttä erityisesti itseäni kohtaan. Myös koronakevät on laittanut joitain arvoja uusiksi. Se ei liity Kokon kirjaan, mutta teksti saattaisi olla itselleni hivenen erilainen kokemus, jos olisin lukenut sen ennen koronakevättä – mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan.

Olga Kokon esikoisromaani Munametsä on viihdyttävä teos. Se pakotti minut kohtaamaan asioita, joihin en ollut valmis. Jollekin toiselle sama kohta kirjassa edustaa huumoria kaikessa absurdiudessaan. Lukisin uudelleen. Sillä kertaa vähemmän ennakkoluuloisena ja ottamalla kirjan ronskista huumorista kaiken irti!

– – –

Juuri nyt jakkaralla, joka toimittaa yöpöydän virkaa, on kasattuna muun muassa Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu, Sita Salmisen novellikokoelma Lupa sekä Miki Liukkosen Hiljaisuuden mestari kirjailijan omistuskirjoituksella. Olin niin ajattelematon, etten ottanut jo hankkimaani teosta mukaan lähtiessäni kirjailijahaastatteluun. Ostin siis toisen kappaleen.

Se ei ollut ensikohtaamiseni Liukkosen kanssa, mutta ainoa kerta, kun olen puhunut hänelle jotain.

Kiitos, kun olet!

Tiia Merikanto Miki Liukkoselle Akateemisessa Kirjakaupassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s