Mahtava menkkamania – #punaisiapäin

Muistatko vielä, mitä sinulle opetettiin koulussa kuukautisista? Tytöistä tulee naisia. Menkat alkavat tavallisesti 11-15 vuoden iässä. Kuukautiskierto kestää noin 28 päivää. Kierto alkaa menkkojen ensimmäisestä päivästä. Vuotopäivien määrä vaihtelee sekin, noin 3-7 päivää. Ovulaatio on kierron puolivälissä – tai 14 vuorokautta ennen kuukautisia. Silloin voi tulla raskaaksi. Kuukautisiin voi liittyä kipuja, joihin liikunta auttaa. Kuulostaako tutulta?

Olisikin niin yksinkertaista. Oma menkkakiertoni on ollut 28 päivää ainoastaan käyttäessäni ehkäisyrenkasta. Ja kun muutama vuosi sitten päätimme jättää ehkäisyn pois, kiertoni oli aivan yhtä epäsäännölllinen kuin nuorempanakin.

Pidempi kuukautiskierto on toki siinä mielessä ilahduttava, että menkat ovat harvemmin. Mutta pelkäsin sen vaikuttavan raskautumiseen. Lapsettomuusklinikalla tämä vuosi sitten vahvistettiinkin: määrittämätön naisen hedelmättömyys. Lääkärin mukaan on todennäköistä, että ovulaationi on epäluotettava. Sitä ei siis joka kuukausi ehkä tapahdu – juurikin pitkän kierron vuoksi.

Kurkistin omaan Clue-sovellukseeni, jolla seuraan kiertoa. Sen mukaan kiertoni kestää keskimäärin 34,5 päivää, Menkkojen kesto näyttäisi olevan 5 päivää. Kuitenkin sovellus laskee 8,8 päivän variaation kiertoni pituuteen. Arvioi siinä sitten ovulaation paikka…

Sekin on tullut opittua kantapään kautta, ettei sitä niin vain raskauduta. Tätäkin näkökulmaa olisi kiva tuoda seksuaalikasvatuksessa esiin, kun toitotetaan ehkäisystä…

Lapsettomuustutkimusten aikoihin ostin Satu Lindholmin teoksen Projekti vauva – Kaikki mitä olet aina halunnut tietää lasten tekemisestä. Kirjassa Lindholm käy läpi oman tarinansa läpi lapsettomuushoitojen. Kuukautiseni olivat juuri alkaneet – taas kerran – ja istuin itkuisena kokikseni kanssa Rytmi-kuppilassa. Avasin ensimmäisenä sisällysluettelon ja sitten kuukautisia käsittelevän luvun.

Kuukautiskierron >>normaali>> pituus on 21-35 päivää. Mikäli kuukautiskierto on koko ajan alle 21 tai yli 35 päivää, kannattaa ainakin raskautta toivovan naisen mennä lääkäriin, sillä voi olla, ettei ovulaatiota tapahdu.

Projekti vauva

Muistan, kuinka epäuskoisena tuijotin lausetta. sovelluksen määrittelemän kiertoni keskiarvon mukaan kuukautiskiertoni on normaali. Tai ainakin normaalin rajoissa. Tarkempi katsaus osoitti, että lopulta tuon maagisen rajan ylittäviä kiertoja on vuodessa muutama. Kaikki muut osuvat uuden kirjani määrittelemään normaaliin. Suru alkoi siirtyä toiveikkuuden tieltä.

Fun fact: Ehdin kirjoittaa tähän asti, kun pidin toilettitauon ja huomasin menkkojen alkaneen kiertopäivänä 26 – tai siis nyt yksi. Se heitti sovellukseen uusiksi arvioiksi kierron keskipituudeksi 31 päivää lyhentäen myös pituuden heittelyä 7,4 päivään. Clue is getting smarter.

Mikä menkkamania?

Jokainen rakentaa oman sosiaalisen mediansa – erityisesti Instagramissa. Päätät itse, ketä haluat seurata tai jättää seuraamatta. Sattuneesta syystä seuraan paljon seksuaalisuuteen keskittyneitä, vulvapositiivisia feministejä. Ne täyttävät syötteen ystävieni julkaisujen lisäksi.

Tällä viikolla keskustelu on kulkenut paljon kuukautisissa. Kyseessä on erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin asettamasta #punaisiapäin-haasteesta, Se ideana on tehdä kuukautiset näkyväksi ja poistaa niihin liittyvää häpeää puhumalla menkoista julkisesti.

En ole itse somessa kovinkaan aktiivinen, joten ajattelin ottaa haasteeseen osaa näin blogitekstin muodossa. Enköhän tästä kuitenkin jonkin noston silti someenkin tee… Jos muistan, haha!

Joka tapauksessa olen nyt parin päivän aikana useammastakin lähteestä päässyt seuraamaan kaikenlaisia menkkoihin liittyviä tarinoita aina häpeäkokemuksista, menkkamokiin ja kuukautisten alkamiseen. Myös hyviä vinkkejä on tullut vastaan.

Menkkamyytit top 5 + 1 bonusmyytti

Kuukautisten aikana ei voi tulla raskaaksi
Raskaaksi tuleminen on epätodennäköistä, muttei mahdotonta. Siittiösolut viihtyvät naisen kehossa joitakin päiviä yhdynnän jälkeen, joten saatat olla hedelmällinen ovulaatiota edeltävinä päivinä sekä ovulaation aikaan.

Jos kiertosi on lyhyt, ovulaatiosi ajankohta saattaa olla heti menkkojen jälkeen. Hedelmällinen aikasi voi siis olla hyvin varhaisessa vaiheessa kiertoa. Silloinkin kun sinulla on vielä kuukautisvuotoa.

Kuukautisten aikana ei voi harrastaa seksiä
Menkat eivät ole este harrastaa seksiä – päinvastoin! Seksi tai orgasmi voi jopa helpottaa kuukautiskipuja ja joidenkin lähteiden mukaan lyhentää kuukautisten pituutta, kun vuoto alkaa orgasmin myötä virrata paremmin.

Joku saattaa mieltää seksin kuukautisten aikana likaiseksi. Sotkua pelkäävä voi kuitenkin laittaa pyyheen alle. Lisäksi menkkaseksiin on olemassa erikseen naruttomia tamponeja.

Kuukautisten aikana ei voi uida, urheilla tai ainakaan olla pää alaspäin
Kuukautisten aikana voi uida ja urheilla aivan normaalisti. Uidessa on toki muistettava käyttää tamponia. Liikunta myös auttaa PMS-oireisiin sekä menkkakipuihin. Estettä ei siis ole.

Saat myös roikkua pää alaspäin. Kyseessä on vanha uskomus, jonka mukaan veri ei pääsisi vuotamaan pään ollessa alaspäin ja jalat ylöspäin. Kumottu tämäkin myytti!

PMS-oireet ovat tekosyy kiukutella
Menkkoja edeltävä PMS-oireyhtymä (premenstruaalioireyhtymä) on oikeasti olemassa. Kierron hedelmällisten päivien eli ovulaation jälkeen naisen kehon estrogeenitaso laskee ja on siten alimmillaan kuukautiskierron aikana. Tästä johtuvat ennen menkkoja esiintyvät oireet, kuten unettomuus, ärtyneisyys, itkuherkkyys, rintojen arkuus ja turvotus.

Kuukautisvuotoa voi pidätellä
Kun menkat alkavat, niitä ei voi erikseen pidätellä. Niitä ei myöskään voi ”pissata” loppumaan.

Tosin tarina kertoo, että harjoitettuaan vapaata vuotoa saattaa saada jonkinlaisen kosketuksen tähän myyttiin. Mutta käytännössä menkkojen pidätteleminen on mahdotonta.

Bonusmyytti: Hait hyökkäävät kimppuun kuukautisten aikana
Ei ole totta! Hait eivät voi haistaa kuukautisverta.

2 Comments

  1. Tiia

    Olet oikeassa! Kiitos täsmennyksestä! ☺️ Omat kokemukseni kuukupin kanssa ovat toisinaan hieman ristiriitaisia, joten tamponi on mielestäni varmempi valinta. Siksi jätin kuukupin pois.

    Mutta tosiaan: kuukuppi voi olla myös valinta uidessa tamponin sijaan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s