Sinkkujen päivä – Singles’ Day

Tänään vietetään sinkkujen päivää. Kyseessä on Kiinasta lähtöisin oleva päivä, jota vietetään vastavoimana ystävänpäivälle ja sen romanttiselle lataukselle. Sinkkujen päivän idea on hemmotella itseään ja juhlia sinkkuuttaan, ottaa itsensä huomioon.

Sinkku tarkoittaa Wikipedian mukaan seuraavia asioita:

  • Naimaton henkilö, joka ei ole avioliitossa tai muussa vakituisessa parisuhteessa. Sanana ”sinkku” on vakiintunut arki- ja puhekieleen ja korvannut mm. vanhanpiian ja -pojan.
  • Single, pienimuotoinen äänite
  • Sinuhe ”Sinkku” Wallinheimo, entinen jääkiekkoammattilainen.

Pääsääntöisesti sinkusta puhuttaessa tarkoitetaan henkilöä, joka ei ole parisuhteessa. Mielikuva voi helposti olla, että tästä statuksesta halutaan ja pyritään eroon löytämällä parisuhde, mutta todellisuudessa moni on aivan tyytyväinen sinkkuna. Se voi hyvinkin olla oma valinta. Kaikki eivät halua sitoutua suhteeseen, ja yhä useampi valitsee tietoisesti elää ilman kumppania. Muun muassa Helsingin Sanomat kirjoitti pari vuotta sitten ilmiöstä, jossa ihmiset tapailevat hyvinkin pitkään, mutta eivät täysin sitoudu toisiinsa, jolloin ihminen lasketaan edelleen sinkuksi. Harmikseni en löytänyt juttua enää. Ilmiö on kuitenkin olemassa – ja erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Tietenkään kyse ei aina ole selkeästi omasta valinnasta, vaan kuormittavat erot ovat voineet vaikuttaa ajatukseen parisuhteesta – siitäkin huolimatta, että parisuhde voi olla myös ihana. Uusi romanttinen ihmissuhde ei houkuttele kaikkia aivan heti.

Sinkkuna oleminen voi tietysti tehdä myös kipeää. Siihen voi liittyä häpeää ja ulkopuolisuuden tunnetta, varsinkin jos kaikki läheisimmät ystävät ja perheenjäsenet ovat suhteessa. Voi olla epämiellyttävää olla jatkuvasti vastailemassa uteluihin siitä, mitä omaan suhdemaailmaan kuuluu. Jotkut kokevat olevansa kaveripiirinsä tirkistelykohteena: ikkuna kiinnostavaan sinkkuelämään. Jos samaan aikaan kokee yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta, on siinä kuormaa aivan tarpeeksi.

Ennen mentiin yhteen naapuritalon pojan tai tytön kanssa, mutta aidosta kohtaamisesta on tullut vaikeampaa. Nelikymppisistä miehistä kymmenen prosenttia ei ole koskaan seurustellut. Samanikäisistä naisista seurustelukokemus puuttuu viideltä prosentilta.

Myös perhemuodot päivittyvät. Enää perinteinen parisuhde ei ole kaikkien unelma. Ihmiset voivat olla monisuhteisia tai eivät edes halua määritellä suhteitaan. Samalla tavalla kuin panseksuaali ei halua määrittyä biseksuaaliksi, ei perinteisen parisuhdekuvion ulkopuolella elävä ihminen tunne välttämättä sanaa sinkku itselleen sopivaksi. Suurin osa ihmisistä haluaa kuitenkin yhä elää yksiavioisessa parisuhteessa.

Sinkku, pariton, vanhapoika, poikamiestyttö, kranttu, poikamies, sitoutumiskammoinen, vanhapiika, villi, vapaa, itseriittoinen, valikoiva vai kesyttämätön? On monta tapaa määritellä heitä, jotka eivät asetu muottiin. Saat tietysti määritellä itse itsesi – tai olla kokonaan määrittelemättä.

Sinkkuuden kivoja puolia

  • Olet oman elämäsi sankari, et tarvitse lupaa keneltäkään mihinkään
  • Parisuhteen välillä haastavat kommervenkit eivät sinuun yllä
  • Voit tehdä valintoja oman tuuliviirisi mukaan
  • Elämänrytmisi kuuluu vain sinulle ja voit rakentaa päiväsi ilman kompromisseja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s