Mitä on olla seksimyönteinen?

Opin viikonloppuna uuden sanan: seksimyönteinen. Ihastuin sanaan heti! Se tarkoittaa käytännössä samaa kuin seksipositiivinen, mutta tuntuu huomattavasti luontevammalta lausuttuna.

Seksimyönteisellä henkilöllä on seksipositiivisen henkilön tavoin myönteinen asenne seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan. Tällöin seksuaalisuus nähdään luonnollisena osana ihmisyyttä. Seksimyönteisyys poistaa myös seksuaalisuuteen liittyvää häpeää. Se pyrkii poistamaan haitallisia asenteita – sellaisia, jotka estävät muun muassa seksuaalioikeuksien tasavertaisen toteutumisen.

Seksuaalioikeuksiin nojaten seksimyönteisyys käsittää seksuaalisten mieltymysten ja suuntautumisten, suhdemuotojen, sukupuolten ja kehojen yhdenvertaisuuden. Myös suostumus ja omien rajojen tärkeys nousevat esiin seksimyönteisyydestä puhuttaessa.

Tiivistettynä: kunhan jokin ei loukkaa toisen seksuaalioikeuksia, se on sallittua.

Seksimyönteisyys nostaa esille avoimen seksipuheen ja seksistä puhumisen kulttuurin. On tärkeää puhua avoimesti haasteista, joiden kanssa moni seksuaalisuuden osalta kamppailee. Samalla kannustetaan jengiä nauttimaan vapaammin omasta seksuaalisuudestaan, luopumaan häpeästä ja erilaisista rajoittavista uskomuksista. Ajatuksena on siis rikkoa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä tabuja: seksin ihanuus ja toisaalta kaikki siihen liittyvä kipuilu.

Joku saattaa liittää seksimyönteisyyden aktivismiin, mutta siitä ei ole kyse. Seksimyönteisyyttä ja seksimyönteistä asennetta voi toteuttaa yksityisesti omassa elämässään. Julkisen keskustelun aiheesta voi jättää halutessaan muille.

Tiedän eläväni seksimyönteisessä kuplassa. Osittain siitä syystä tuntuu välillä hämmentävältä vaihtaa ajatuksia sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät jaa seksimyönteistä maailmankatsomusta. Ymmärrän toki, että tietyt asenteet ovat vielä tiukassa. Se kuitenkin tekee välillä surulliseksi, jos toinen ei suostu edes yrittämään nähdä seksuaalisuuden monimuotoisuutta asenteidensa takaa.

Eikä kyse ole siis siitä, että yrittäisin väkisin tunkea omia asenteitani muiden mieliin – tai tyrkytä, kuten äitini asian ilmaisee ja jostain syystä kokee.

– – –

Googlettelin teemaa ja päädyin vuoden 1967 San Franciscoon, rakkauden kesä ja vapaa seksuaalisuus. Sieltä kai seksimyönteisyyskin on lähtöisin – kuten kaikki parhaat asiat aka Siskoni on noita -sarja.

Blessed Be.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s