Seksuaalikasvatus – ja vulvan anatomia

Vulva-anatomia-vagina

Mielessäni on pyörinyt seksuaalikasvatus ja sen vähäinen määrä. Viittaan tällä sekä peruskouluun ja lukioon että vanhempiin, joiden vastuulla tämä asia on. Olen muistellut omaa seksuaalikasvatustani. Aikuisen kanssa käydyt seksiin tai seksuaalisuuteen viittaavat keskustelut voi laskea yhden käden sormilla.

  1. Ala-asteen viidennellä luokalla käytiin läpi lisääntyminen, mikä on pelkästään sanana kammottava. Puhuttiin erektiosta ja yhdynnästä ja siitä, miksi seksiä harrastetaan. Tyhmänä viittasin ja kerroin naisen ja miehen haluavan lapsia. Oikea vastaus oli, että se tuntuu hyvältä. Nolotti.
  2. Taisi olla myös viidennellä luokalla, kun terveydenhoitaja (joka oli rinnakkaisluokkalaisen äiti, mikä vähän lisäsi koko tunnin häpeää) tuli kertomaan kuukautisista ja kuukautissuojista. Samalla hän kertoi, kuinka oli itse opetellut käyttämään tamponia. Lisäksi katsottiin video, jossa nuorisolaismiehet kertoivat kiusallisina hallitsemattomista erektioistaan.
  3. Yläasteen terveystiedon tunnilla opettaja kertoi nautinnosta vertaamalla sitä ulostamiseen. Hän kertoi, kuinka omat lapsensa olivat tutustuneet sukuelimiinsä jo lapsena, ja sen olevan varsin tavallista. Muuten kivaa informaatiota, mutta opettaja oli minulle tuttu myös koulun ulkopuolelta. Tunsin hänen aikuiset lapsensa. Opettaja näytti, kuinka kondomi asetetaan paikoilleen. Tunnin päätteeksi hän laittoi piirtoheittimen päälle kasan kondomeja jakoon – ja oli järkyttynyt, kun tytötkin ottivat niitä. Ne oli kuulemma tarkoitettu pojille. Välitunnilla nähtiin monta poikaa, joilla oli venytetty kondomi päässään…
  4. Lukiossa oli jälleen jokin terveystiedon tunti. Opettaja yritti kertoa ja opettaa seksuaalisuuden monimuotoisuudesta jotenkin fiksusti. Muuten meni ihan hyvin – toki transpuoli unohdettiin kokonaan muunsukupuolisuuden ja intersukupuolisuuden lisäksi – mutta kertoessaan biseksuaalisuudesta hän kertoi kuvitelleen olevansa varsin myötämielinen, vaikka elikin heterokuplassa. Tämä tosin kesti siihen asti, kunnes selvisi, että jakoi sängyn biseksuaalin kanssa. Mies oli lentänyt ovesta ulos.
  5. Tätä kertaa en muista ikinä toteutuneen.

Kotona käydyistä keskusteluista muista ainoastaan sen, kun jostain syystä kysyin äidiltä e-pillereiden perään. Tuo ihmetteli tarvetta. Lopulta asiasta käytiin lähes interventio äidin ja isän istuttaessa minut sohvalle. Se päättyi näin:

Kai mää nyt haluan ne pillerit, kun harrastan seksiä Jonnen kanssa!

Eikä kyse oikeasti ollut edes siitä. Tämä kyseinen Jonne (nimeä ei muutettu) ei halunnut käyttää kondomia, joten tietysti halusin harkitsematta täyttää kehoani ylimääräisillä hormoneilla. Onnekseni e-pillerit eivät käyneet yhteen kehoni kanssa. Eikä lopulta se Jonnekaan.

Koulujen seksuaalikasvatus laahaa auttamatta aikaansa perässä. Kotonakaan ei osata suhtautua seksiin ja seksuaalisuuteen kovin mutkattomalla tavalla – yleistän. Jos joskus itse lapsen tai lapsia saan, haluaisin olla poikkeus. Sen näkee sitten, jos näkee. Seksuaalineuvojana tunnen kuitenkin jonkinlaisen vastuun tässä asiassa ja samoin pienen piston sydämessäni. Antaa sen olla.

Ps. Heitin kotona puolitosissani, että valmistuttuani seksuaalineuvojaksi ottaisin vulvan anatomian tatuointina. Vein ajatuksen astetta vakavampaan suuntaan. Eikö tuo kuvan pillu teksteineen olisi hieno tatuointinakin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s