It’s a boy!

Ei, en ole raskaana. Sen sijaan annoin blogiini postauksen verran tilaa vierailevalle kirjoittajalle aiheesta, joka on itselleni vielä tuntemattomampi. Seksuaalineuvonnan opintojen myötä olen kuitenkin pohtinut paljon sukupuolten moninaisuutta. Kuten totesin: aihe on minulle vieraanlainen enkä tiedä, osaisinko edes käyttää oikeita sanoja. Päätin, että joku muu puhukoon tästä puolestani.

Mikael Suikkanen kertoo, millaista on olla tavallinen mies – paitsi että syntyessään hän oli kätilön mielestä nainen:

Omissa silmissäni olen tavallinen mies. Muiden silmissä en ole lähellekään tavallista, vaan täysin sen vastakohta. Maailmani muuttui, kun aloin elää elämää omana itsenäni ja astuen ulos kaapista kertoen kovaan ääneen: It’s a boy!

Edessäni yllättäen uusia ongelmia. Olin ehtinyt elää näkökulmastani valheellista elämää naisena jo 18 vuotta, kunnes rohkaistuin kertomaan, että syntymässä minun sukupuoleni on määritelty väärin.

Olin aina kokenut olevani poika, mutta murrosiässä en muiden poikien tavoin saanutkaan viiksiä ja matalaa ääntää, vaan tissit. Olinkin mies naisen kehossa.

En häpeile omaa transsukupuolisuuttani. Se on minulle tavallista, vaikkei se aina istukaan heteronormatiivisen yhteiskunnan käsitykseen sukupuolesta – toki poikkeuksiakin on.

– – –

Selvennän hieman: heteronormatiivisuudella tarkoitetaan yhteiskunnassa vallitsevaa oletusta, jonka mukaan on ainoastaan kaksi sukupuolta: mies ja nainen.

– – –

Oletko koskaan kokenut tunnetta, että sinua tarkkaillaan, kun olet esimerkiksi ostamassa vaatteita kaupassa? Oletko kokenut, kuinka myyjä tulee kopauttamaan olkapäätä todeten naisten vaatteiden löytyvän toisesta paikasta? Olen itse tämän kokenut.

Olen kokenut, kuinka yhteiskunta ajattelee sukupuolen olevan se, mitä jalkojen välistä löytyy. Minusta sukupuoli ei ole jalkojen välissä, vaan pään sisällä. Sukupuoli on se, minkä itse sen koemme olevan. Se määrittää sukupuoli-identiteettimme. Voi myös olla, ettei koe olevansa mitään määriteltyä sukupuolta väärässä kehossa, vaan onkin jotain aivan muuta. Sukupuolien kirjo on hyvin laaja – laajempi kuin usein ajatellaan – eikä kukaan voi sanoa, mikä se kohdallasi on tai mikä se ei ole. Jokainen meistä määrittelee itse sukupuolensa ja suuntautumisensa, kumppanien määrän suhteessa, suhteen avoimuuden tai yksiavioisuuden. Ei kukaan muu.

Minä määrittelen itseni mieheksi. Olen mies, joka jostain syystä sattui syntymään naisen kehoon. Se ei tee minusta yhtään huonompaa miestä kuin oletettu cis-sukupuolinen mies.

Trasek ry:n verkkosivuilla cis-sukupuolisuus määritellään seuraavasti:

Cis-ihminen tai cis-sukupuolinen on ihminen, joka ei ole transihminen. Termejä cis-mies ja cis-nainen käytetään kuvaamaan niitä, jotka ovat tyytyväisiä heille syntymässä määritettyyn sukupuoleen. Etuliite ’cis’ äännetään [sis]. Sana on otettu käyttöön latinasta, jossa se on vastakohta termille ’trans’.

Ainoastaan henkilö itse tietää, kuka tai millainen on. Se on tärkeintä kaikessa, sillä jokainen meistä on ihana juurikin omana itsenään.

– – –

Teksti on julkaistu vieraskynäkirjoituksena blogissani, mutta myös Mikaelin omassa blogissa Kutsu mua Mikeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s