Kansainvälinen intersukupuolisuuden päivä

Tänään 26.10.2020 vietetään kansainvälistä intersukupuolisuuden päivää, Intersex Awareness Day. Intersukupuolisuudesta tarvitaan lisää tietoa koko yhteiskunnan tasolla, jotta perus- ja ihmisoikeudet toteutuisivat paremmin.

Intersukupuolisuus tarkoittaa tilannetta, jossa yksilön sukupuolta ei voida määrittää ulkoapäin fyysisten ominaisuuksien perusteella. Intersukupuolisuus tarkoittaa siis joukkoa erilaisia kehon variaatioita, joissa sukupuolitetut piirteet, kuten kromosomit, sukuelimet tai hormonitoiminta eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Se on luonnollista kehollista vaihtelua ja tekee näkyväksi sen, ettei ihmisiä voi biologisestikaan luokitella kahteen toisensa poissulkevaan sukupuoleen. Joillekin intersukupuolisuus voi olla myös sukupuoli-identiteetti tai osa sukupuoli-identiteettiä.

Kuva: Seta ry

Ihmisiin, joilla on intersukupuolisia kehollisia piirteitä, kohdistuu Suomessa ja maailmalla ihmisoikeusloukkauksia eivätkä heidän oikeutensa toteudu merkittävien tiedon puutteiden vuoksi. Intersukupuolisten lasten ja nuorten kehoja on pitkään “normalisoitu” kosmeettisella kirurgialla ja hormonihoidoilla ilman, että he ovat pystyneet osallistumaan omaa kehoaan koskevaan päätöksentekoon. Tiedon puutteita on edelleen niin perheissä, sairaanhoidossa, neuvoloissa, kouluissa kuin senioripalveluissakin.

Ihmisiin, joilla on intersukupuolisia kehollisia piirteitä, kohdistuu Suomessa ja maailmalla ihmisoikeusloukkauksia eivätkä heidän oikeutensa toteudu merkittävien tiedon puutteiden vuoksi. 

Intersukupuolisuudesta tarvitaan siis lisää tietoa koko yhteiskunnan tasolla, jotta perus- ja ihmisoikeudet toteutuisivat paremmin. Setan tavoitteena onkin, että intersukupuolisten itsemääräämisoikeus ja kehollinen koskemattomuus toteutuvat lainsäädännössä ja käytännön tasolla arjessa. Intersukupuolisten oikeuksista voit lukea lisää täältä.

Tasa-arvolaki uudistui vuonna 2015

Syrjintä kehon fyysisten sukupuolitettujen piirteiden perusteella on kielletty jo vuonna 2015 uudistuneessa tasa-arvolaissa. Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE otti intersukupuolisten oikeuksiin kantaa vuonna 2016 ja totesi, että intersukupuolisten lasten hoidossa sukupuolen muokkauksesta pidättäydyttyisiin siihen saakka, kunnes lapsi tai nuori pystyy siihen itse ottamaan kantaa.

Suomessa intersukupuolisuudestaan ovat julkisesti puhuneet muun muassa tanssija Laura Allonen sekä seksipositiivisuutta edistävä aktivisti Melissa Mäntylä.

Intersukupuolisuuden päivää vietettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 2003.

Lähteet:
Seta ry
QX

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s